Derby BEW-Old Forward eindigt onbeslist: 2-2

Datum

9 december 2018 14:00

Accommodatie

Onbekend

VLEDDER – Afgelopen zondag stonden de enige twee nog bestaande voetbalclubs uit de voormalige gemeente Vledder in competitieverband tegen over elkaar in de vijfde klasse A. BEW-Old Forward. In de eerste helft nam Old Forward een 0-2 voorsprong, na rust bleef die tussenstand lang op het scorebord, maar in het laatste kwartier sloeg BEW met twee goals alsnog terug. Gezien het spelbeeld – Old Forward voor rust beter, BEW na rust – was er op de eindstand niet veel aan te merken.

Twee degradanten

Beide clubs degradeerden afgelopen seizoen uit de vierde klasser, Old Forward als nummer laatst rechtstreeks, terwijl BEW het vierde klasserschap in de nacompetitie tegen Gasselternijeveen verspeelde. Beide ploegen voor de wedstrijd begon te vinden in de subtop van de ranglijst, BEW vierde met twintig punten uit tien duels en Old Forward één positie lager met twee punten minder.

BEW-trainer Peter Gjaltema is dit seizoen nieuw bij de blauw-witten en heeft met zijn ploeg de doelstelling “zo hoog mogelijk te eindigen, en dan pin ik me niet vast op een bepaalde positie. Totnogtoe ben ik dit seizoen met het veldspel tevreden, al hebben we moeite de kansen af te maken. Vorige week tegen koploper Hoonhorst spelen we hen de eerste helft weg, maar vergeten we de kansen te benutten en missen we ook nog een strafschop. Ik heb een jonge groep met vrijwel alleen maar jongens uit het eigen dorp, wat voor Old Forward ook geldt. Vandaag verwacht ik een hele mooie pot voetbal, met veel beleving.”

Old Forward-trainer Jaap Room, die als keeper van de wit-groenen vele malen de derby tegen BEW heeft gespeeld, deelde de mening van zijn collega, ook hij verwachtte vooraf “een mooie pot voetbal. Op basis van de stand is BEW wellicht licht favoriet, maar dit zijn altijd wedstrijden op zich. Wij hebben met Jacob Room en Maik Scheltinga iets meer individuele kwaliteit, zulke jongens kunnen het verschil maken.” Room heeft mijn zijn team als doelstelling dit seizoen bij de eerste vier of vijf te eindigen en de nacompetitie te bereiken om promotie.

Eerste helft

In de eerste helft, die weinig kansen opleverde, was Old Forward de betere ploeg. In de zesde (vrije trap naast) en elfde minuut (schot goed gered door keeper Hylke Kemkers) twee mogelijkheden voor Jacob Room. Precies halverwege de eerste helft een terechte strafschop voor Old Forward, toen er binnen de zestien een overtreding werd gemaakt op Room, de aanvoerder schoot de bal resoluut binnen: 0-1. Maik Scheltinga schoot zes minuten later hard over, waarna Room in de 36ste minuut zijn tweede treffer maakte na sterk werk van Sander van ’t Klooster en de 0-2 op het scorebord bracht. Twee minuten voor rust kwam Old Forward goed weg, toen een kopbal van Kaz Stam uit een vrije trap rakelings voorlangs ging.

Tweede helft

In de tweede helft kwam BEW beter in het spel, Gjaltema zal zijn team ongetwijfeld in de rust ferm hebben toegesproken. Toch werd de ploeg de eerste twintig minuten na de thee niet echt gevaarlijk. Wel zette trainer Gjaltema in de 52ste (Joris Zijlstra) en 64ste (Nick Eleveld) twee invallers in. De eerste twee grote kansen waren voor Old Forward, Room schoot binnen een minuut spelen rakelings naast en Scheltinga raakte de lat in de 62ste minuut. BEW stichtte voor het eerst echt gevaar toen Lennart van der Schaaf van afstand de bal ook op de lat kegelde.

Old Forward kreeg hierna een aantal goede kansen om het duel definitief te beslissen, maar het sprong slordig met de mogelijkheden om. Bovendien redde keeper Kemkers twee keer sterk. Een kwartier voor tijd ook een wissel bij Old Forward, laatste man Bas Ferwerda werd vervangen door Roan Jansen. Deze wissel mag achteraf als een niet al te gelukkige worden beschouwd, want in de vier minuten hierna scoorde BEW twee keer. Invaller Eleveld zorgde voor de aansluitingstreffer en de lange Kaz Stam zette beide ploegen weer op gelijke hoogte in de tachtigste minuut. Arbiter Van de Veer, die op zich goed floot maar wat te weinig de voordeelregel toepaste en iets te snel over en weer geel trok, consulteerde nog wel de assistent-scheidsrechter, maar keurde de 2-2 toch goed.

In het restant kregen beide teams nog kansen om de winnende treffer te scoren, maar het bleef uiteindelijk bij een gelijkspel, gezien de volledige negentig minuten de krachtsverhoudingen in acht nemen een terechte eindstand.

BEW-Old Forward 2-2

23. Jacob Room (strafschop) 0-1, 36. Jacob Room 0-2, rust, 77. Nick Eleveld 1-2, 80. Kaz Stam 2-2. Scheidsrechter: Van de Veer.

Opstelling BEW: Hylke Kemkers, Harald Janson, Robin Bouwhuis, Sjors Heyman, Thijs Duiker, Lennart van der Schaaf, Bart de Bruin, Sam Jongebloed, Daan Pit, Ramon Wink, Kaz Stam. – Trainer: Peter Gjaltema.

Opstelling Old Forward: Jeffrie Jongbloed, Jos Mestemaker, Jelle de Roo, Bjorn Mulder, Jesper Mulder, Bas Ferwerda. Sander van ’t Klooster, Maik Scheltinga, Jurjen Visser, Jacob Room, Martin Tarus. – Trainer: Jaap Room.

Invallers BEW: Joris Zijlstra, Nick Eleveld

Invaller Old Forward: Roan Jansen