Datum

27 mei 2018 14:00

Accommodatie

Onbekend

WILHELMINAOORD – Old Forward, dat afgelopen vrijdag 120 jaar bestond, had nog een kleine kans om rechtstreekse degradatie te ontlopen. Concurrent BEW moest thuis verliezen van Wacker en Old Forward zelf moest op eigen veld winnen van De Blesse. Hoewel Old Forward alles gaf wat in haar vermogen lag, verloor de ploeg de laatste competitiewedstrijd na een 1-1 ruststand en daarna een 2-1 voorsprong uiteindelijk met 2-3. Na afloop bleek dat het allemaal sowieso niets meer uitmaakte, aangezien BEW met 2-2 gelijkspeelde tegen Wacker. Old Forward degradeert daarmee naar drie seizoenen in de vierde klasse te hebben gevoetbald naar de vijfde klasse.

Eerste helft

Bij Old Forward drie wijzigingen in de basis t.o.v. vorige week. Jeffrie Jongbloed stond weer tussen de palen in plaats van Mark Bethlehem en ook Sebastiaan Volkers en Sander van ’t Klooster waren weer beschikbaar en stonden in de opstelling. Jos Mestemaker (wel reserve) en Frank Peereboom stonden niet bij de eerste elf. Roderick Stift en Jesper Mulder waren de overige twee reserves. De Blesse miste de twee spelers die vorige week tegen Oldeholtpade uit het veld waren gestuurd vanwege een schorsing.

Reeds in de tweede minuut het eerste gevaar namens Old Forward. Een vrije trap van grote afstand van aanvoerder Jacob Room ging via de lat over. In de dertiende minuut twee mogelijkheden voor De Blesse. De eerste poging ging over, maar de tweede kans werd wel gepromoveerd tot doelpunt. Het was onduidelijk of Yannick Kemerink van De Blesse of Old Forward-verdediger Sebastiaan Volkers de bal het laatst raakte. Een vrije trap van De Blesse van Kemerink werd in twee keer gepakt door keeper Jongbloed. In de 24ste minuut had Room opnieuw het geluk niet aan zijn zijde toen een vrije trap via keeper Joran de Groot en de paal niet in het doel belandde. De Groot kwam bij zijn redding hard in aanraking met de paal, maar kon na een korte blessurebehandeling het duel uitspelen.

Jelle de Roo zag een schot overgaan en na een goede combinatie tussen Room en Maik Scheltinga zag de laatste zijn schot nog net geblokt door een verdediger. Vier minuten voor rust kwam Old Forward verdiend op 1-1. Bas Ferwerda vond uit een vrije trap Jacob Room, die kon scoren nadat een verdediger mistaste. Op basis van het spel en de inzet bij Old Forward, waar Sander van ’t Klooster in de eerste helft geel kreeg wegens ruw spel, was de gelijkmaker dik verdiend.

Tweede helft

Bij De Blesse na rust Wilco Oosterhof als invaller in de ploeg. De eerste mogelijkheid na de thee voor Old Forward. Uit een poging vanaf de rechterkant schoot Room de bal voorlangs, keeper Jongbloed maakte het eerste schot van de gasten onschadelijk, ook twee vrije trappen van de rood-witten waren een prooi voor de Old Forward-keeper. In de 63e minuut kwam Roderick Stift in het veld voor Tom Broekman.

Een poging van Bjorn Mulder werd geblokt. Trainer Gjaltema bracht twintig minuten voor tijd nog twee wissels in de ploeg, waaronder Sander Stuurman. Met nog een dik kwartier op de klok kwam Old Forward op 2-1. Uit een corner werd de bal eerst nog weggewerkt, maar invaller Stift zorgde in tweede instantie voor de zo belangrijke voorsprong. De bijzonder warrig fluitende arbiter Hoorn gaf ook Scheltinga geel wegens ruw spel, terwijl hij vergelijkbare overtredingen van De Blesse niet met een kaart bestrafte. In de 77e minuut kon Hessel Lugtenberg de 2-2 maken na mistasten van keeper Jongbloed.

Beide ploegen moesten aanvallen, De Blesse om de mogelijkheid tot nacompetitievoetbal om promotie met een zege in leven te houden en Old Forward om rechtstreekse degradatie nog te voorkomen, maar het was De Blesse wat de kansen kreeg. Een vrije schietkans voor de ploeg van Peter Gjaltema leek de 2-3 op te leveren, maar via Jelle de Roo ging de bal nog corner, waaruit Jongbloed knap redding bracht. Jongbloed kwam ook als winnaar uit de strijd in een één-op-één duel met Yannick Kemerink, maar moest in de blessuretijd toch nog een keer capituleren. Jongbloed liet na een schot de bal los, waarna Lugtenberg met zijn tweede doelpunt deze wedstrijd De Blesse op 2-3 zette. In de blessuretijd was het geloof bij Old Forward logischerwijs verdwenen, het enige dat nog het vermelden waard is, is het invallen van Jos Mestemaker voor Bjorn Mulder.

Old Forward is door de nederlaag rechtstreeks gedegradeerd naar de vijfde klasse, terwijl De Blesse door de late zege aan de nacompetitie om promotie mag gaan deelnemen, het neemt de periodetitel van kampioen VENO over. Die nacompetitiedeelname om promotie is er ook voor Ruinen en Oldeholtpade, de winnaars van respectievelijk de derde en tweede periodetitel. Onderin redde FC Kraggenburg zich door een gelijkspel, RKO en BEW dienen nog nacompetitie te spelen om degradatie te vermijden. Uiteraard wordt namens Old Forward via deze weg VENO gefeliciteerd met het kampioenschap en worden de ploegen die nacompetitie gaan spelen veel succes gewenst.