Datum

22 april 2018 14:00

Accommodatie

Onbekend

STEENWIJK – Old Forward verloor vanmiddag, zondag 22 april, de uitwedstrijd tegen kampioenskandidaat Steenwijk na een 1-0 achterstand bij rust met 2-0. Omdat concurrent FC Kraggenburg bij BEW won en RKO won bij Wacker (2-3), zakten de Wilhelminaoorders in de stand naar de dertiende plaats, een positie die aan het eind van de competitie het spelen van nacompetitie tegen degradatie zou betekenen. De voorsprong op de nieuwe rode lantaarndrager BEW uit Vledder is echter slechts één punt.

Eerste helft

Eén wijziging in de basisopstelling t.o.v. de uitwedstrijd bij SC Balkbrug vorige week. Bas Ferwerda begon vandaag op de bank, Jos Mestemaker stond in de basis. In de vijfde minuut de eerste kans voor Steenwijk, na matig uittrappen van keeper Jeffrie Jongbloed kreeg Robin Martens een schietkans, zijn poging verdween slordig naast. Een hard schot van Steenwijk vanaf de rechterkant ging over. In de elfde minuut toch de 1-0. Een misverstand tussen keeper Jeffrie Jongbloed en de verdediging bracht de bal voor de voeten van Davy Kuurman, die rustig binnen schoof.

Old Forward kreeg de eerste mogelijkheid na een ingooi van Jacob Room, die werd doorgekopt door Simon Veld. De bal belandde voor de voeten van Sebastiaan Volkers die niet kon afronden. Een door Henk Hornstra verkeerd beoordeelde lange bal van Steenwijk bracht Kuurman een schietkans, de nummer negen produceerde niet meer dan een zacht rollertje dat in de handen van Jongbloed verdween. Een lange pass van Old Forward belandde tussen de uitlopende keeper en Room, keeper Gerwin de Groot was net iets eerder bij de bal, en kon wegwerken. Uit een vrije trap van Room kopte Hornstra net over, een schietkans voor Room ging ruim over.

Tegen het halfuur een goede kans uit een voorzet van de rechterkant voor Volkers, zijn inzet van dichtbij werd knap gekeerd door De Groot. Een prima schot van Kuurman namens de rood-witten werd prima gestopt door Jongbloed. De laatste kans in de eerste helft was ook voor Kuurman. Duidelijk buitenspel staand – waarvoor niet voor gevlagd noch voor gefloten werd – mocht hij door, gelukkig voor Old Forward schoot de topscorer van Steenwijk de bal net over.

Tweede helft

Old Forward, dat in de rust niet wisselde, kwam slecht uit de kleedkamer, want in de tweede minuut na rust lag de 2-0 al achter keeper Jongbloed. Brian van Meerwijk kon simpel binnen schieten. Kuurman leek een minuut later al het duel te beslissen, maar zijn poging werd nog ternauwernood geblokt door de Old Forward-verdediging. De net als in Balkbrug achterin spelende Maik Scheltinga leed slordig balverlies met niemand meer achter hem, vrij voor Jongbloed schoot Kuurman deze grote kans over. Een schot van Veld werd door De Groot gered, maar niet klem gepakt, in de rebound miste de poging van Björn Mulder de juiste richting.

Een schot van de thuisclub ging net over. Trainer Peter Pot van de thuisclub verving Yannick Wagteveld, voor hem kwam Dylan Hoen binnen de lijnen, enkele minuten later paste Jaap Room een dubbele wissel toe, Tom Broekman en Jesper Mulder vervingen Sander van ’t Klooster en Martin Tarus. Maik Scheltinga ging voorin spelen om nog iets te kunnen forceren, hetgeen wel betekende dat de voorwaartsen van Steenwijk meer ruimte kregen. Jeffrie Jongbloed verwerkte een harde terugspeelbal van Veld niet goed, waarna Old Forward ontsnapte, aangezien de daaruit ontstane kans via de lat door Robert van der Leij werd over geschoten.

Ruim een kwartier voor tijd leverde goed doorzetten van Scheltinga niet meer dan een corner op, waaruit een schotkans ontstond voor Jesper Mulder, die zijn inzet over zag gaan. Een nieuwe inzet van Van der Leij namens de thuisclub kon door Mestemaker nog voor de lijn corner worden verwerkt. Old Forward kreeg in die fase geen mogelijkheden meer en de enige keer dat de wit-groenen kansrijk leken te worden, werd er ten onrechte gevlagd en gefloten voor buitenspel. Steenwijk kreeg nog wel enkele kansen, maar pogingen van Van der Leij (goed ingeschoten bal, maar prima gekeerd door Jongbloed) en Kuurman (van dichtbij naast) waren aan de thuisclub niet besteed en ook een nieuwe poging van Van der Leij werd knap door Jongbloed gepareerd. De OF-doelverdediger was terecht boos op de verdediging, die in die fase wel erg veel ruimte weggaf. Het was ook meteen de laatste actie voor Van der Leij, die na 88 minuten spelen werd vervangen door Erik Hartsuiker. Enkele minuten daarvoor was Joran Bosma al in de ploeg gekomen voor Wessel Busscher.

In de blessuretijd moest Jongbloed nog één keer handelend optreden, in de één-op-één situatie kwam de sluitpost als winnaar uit de strijd, maar de punten bleven toch in Steenwijk. Al met al op het zeer moeilijk bespeelbare en erg hobbelige veld wel een verdiende zege voor de kampioenskandidaat, die echter zeker ook niet groots speelde. Arbiter Pieterman floot sterk en kende geen enkel probleem met de sportieve wedstrijd.

Door de nederlaag is Old Forward op de dertiende plaats terecht gekomen en zal de ploeg van Jaap Room nog keihard aan de bak moeten om zich in veiligheid te spelen, terwijl de ploeg ook nog moet oppassen dat het niet rechtstreeks degradeert. Uit de laatste negen competitieduels haalde de ploeg slechts twee punten.

Volgende wedstrijden

De volgende wedstrijd voor Old Forward is aanstaande donderdag om 19.00 uur in Wanneperveen tegen Oranje Zwart, volgende week zondag, 29 april, is Old Forward gastheer voor SV Pesse. De eerste wedstrijd in mei is ook op donderdag, als op 3 mei een bezoek uit wordt gespeeld tegen VENO. Op zondag 6 mei komt Wacker op bezoek op De Kievitsvelden.