Datum

24 september 2017 14:00

Accommodatie

Onbekend

WILHELMINAOORD - Old Forward verloor de competitieopening vanmiddag op het eigen sportpark De Kievitsvelden na een 0-0 ruststand met 0-1 van Oranje Zwart uit Wanneperveen. Het was een wat sneue nederlaag voor de thuisclub, die gezien het gelijke spelbeeld wel een punt had verdiend.

Eerste helft

Trainer Jaap Room begon met dezelfde basisopstelling als vorige week tijdens het laatste bekerduel in en tegen Uffelte. De volledige basis: Jeffrie Jongbloed, Björn Mulder, Bas Ferwerda, Roderick Stift, Sebastiaan Volkers, Jurjen Visser, Maik Scheltinga, Martin Tarus, aanvoerder Jacob Room, Jelle de Roo en Henk Hornstra. Op de bank Sander van ‘t Klooster, Joran Winters en Simon Veld. Frank Peereboom, vorige week vader geworden, ontbrak, evenals de aan zijn knie geblesseerde Jos Mestemaker.

De eerste actie was van Jelle de Roo, na een goede actie van hem over de rechterkant kon Oranje-Zwart-goalie Danny Nieuwenhuis, overgekomen van IJhorst, de voorzet met moeite nog wegtikken. Vier minuten later, in de achtste minuut, een voorzet van Jacob Room op De Roo, diens schot miste net de juiste richting. In dezelfde klokronde probeerde Oranje Zwart het met een vrije trap ineens van grote afstand, de bal verdween naast het doel van Jeffrie Jongbloed. Een poging van Björn Mulder werd geblokt door de Oranje Zwart-verdediging, terwijl een poging van Jeroen Kleene werd gepakt door Jongbloed.

Room probeerde het met een schot van grote afstand, de bal ging ruim naast. Jurjen Visser probeerde het met een fraaie pegel met zijn linkerbeen, de bal leek in de kruising te verdwijnen, maar keeper Nieuwenhuis haalde de bal fraai weg ten koste van een corner, uit die hoekschop kwam Henk Hornstra net iets tekort om de bal binnen te werken. Halverwege de eerste helft leek Oranje Zwart op weg te kunnen naar de 0-1, maar met een uitstekende sliding op de bal wist Martin Tarus nader onheil te voorkomen. Uit een corner van Oranje Zwart twee achtereenvolgende pogingen, zowel een schot als een kopbal werden geblokt door de OF-verdediging.

Room vond uit een hoekschop Björn Mulder, die de bal ineens over schoot. Oranje Zwarts nummer vijf zag Jongbloed iets voor zijn doel staan en probeerde de bal binnen te schieten, de bal ging net over. Keeper Jongbloed trad een stief kwartiertje voor de thee prima op in een één-op-één duel met een aanvaller, aan de andere kant zocht Room het doel net te hoog, een poging van de gasten was een prooi voor Jongbloed. Vijf minuten voor rust een goede actie van Maik Scheltinga, zijn harde schot werd prima verwerkt door Nieuwenhuis.

De laatste twee kansen voor de thee werden keurig verdeeld over beide ploegen. Na een overtreding op De Roo was het Room die uit de vrije trap het hoofd van Hornstra vond, de bal ging net naast. In de blessuretijd leek Oranje Zwart de 0-1 te maken, maar vrij voor Jongbloed werd de bal net naast getikt. De bekende brilstand dus als ruststand.

Tweede helft

Simon Veld verving na rust Roderick Stift. In de eerste tien minuten geen kansen. In de 55e minuut de eerste kans. De vrije trap van Room bereikte Scheltinga die de bal achterover kopte, de bal ging net naast. Een minuut later vond Scheltinga met een pass Hornstra, diens inzet werd door de verdediging van de Wanneperveners goed geblokt. Vanaf de rechterkant de eerste mogelijkheid in de tweede helft van Oranje Zwart, het harde schot werd door Jongbloed goed gered. Uit een voorzet van De Roo ging een kopbal van Hornstra, die de bal slechts kon schampen, net naast.

Na 65 minuten kwam de openingstreffer, die later ook de winnende treffer zou blijken te zijn. Uit een corner belandde de bal in de kluts, in eerste instantie kon de OF-verdediging nog redden, maar in tweede instantie was routinier Henk Kleene er razendsnel bij om de bal van dichtbij binnen te schieten: 0-1 voor de oranjehemden. Mulder had twee minuten later pech toen een inzet van hem uit een ingooi van Room rakelings over en naast de kruising langs scheerde. Sander van ’t Klooster kwam na 68 minuten in de ploeg voor Jurjen Visser.

Met nog achttien minuten op de klok had Room pech toen een corner van hem tegen de paal kwam en daarna terug het veld in verdween, een schot van De Roo was hard, maar de van Havelte overgekomen speler had pech dat de pegel recht in de handen van doelman Nieuwenhuis verdween. Hornstra kreeg geel na een overtreding op het middenveld, uit een vrije trap van Old Forward kopte de mee opgekomen Sebastiaan Volkers net over. Trainer Room besloot alles of niets te spelen en gaf verdediger Veld opdracht om ook voorin te gaan spelen, Joran Winters kwam als laatste OF-wissel binnen de lijnen, Tarus verliet het veld.

Old Forward kreeg via De Roo een nieuwe kans, uit een voorzet van Room werd zijn schot geblokt. Door de risico’s die Old Forward nam kon Oranje Zwart gevaarlijk counteren, uit een vrije kans vanaf de rechterkant had de thuisclub geluk dat de Oranje Zwart-nummer zeven de bal wat te gehaast naast schoot, al maakte Jongbloed de hoek wel goed klein. In de 88ste minuut ontving Volkers van Old Forward een directe rode kaart, hij tikte ongelukkig Kleene aan. Het was het ontnemen van een scoringskans, maar geen harde overtreding, dus sneu voor de Old Forward-verdediger. Bovendien leek het erop alsof Kleene vlak voor de overtreding van Volkers een lichte duw gaf (blijkbaar niet gezien of niet als zodanig geïnterpreteerd door de arbiter), waardoor Volkers bij zijn onfortuinlijke actie verkeerd uitkwam. Hoe dan ook, Old Forward moest het restant van het duel met een man minder verder en de onfortuinlijke Volkers kon vertrekken.

De laatste twee mogelijkheden werden ook in de tweede helft verdeeld over beide ploegen. Een vrije trap van Oranje Zwart, het resultaat van de overtreding van Volkers, bracht een prima redding van Jongbloed, een poging in blessuretijd van Simon Veld miste de juiste richting. Al met al een ietwat ongelukkige nederlaag voor Old Forward, en de eerste driepunter voor Oranje Zwart. De al met al goed fluitende arbiter Boorsma floot na vijf minuten blessuretijd voor het laatst.

Volgende wedstrijden

Volgende week speelt Old Forward de uitwedstrijd in en tegen promovendus Oldeholtpade. De aanvang van dit duel is niet om 14.00 uur, maar om 14.30 uur. Een week later, op 8 oktober, speelt Old Forward de volgende thuiswedstrijd, uiteraard wel om 14.00 uur. Tegenstander is dan FC Kraggenburg, dat vandaag met maar liefst 6-1`verloor van SV Pesse.